Kooperatif Hissesi Nedir? Kooperatif Hissesi Alınır mı?
Kooperatif hissesi, bir konut yapı kooperatifinde hak sahibi olunmasına denir. Yani bir kişinin kooperatifteki payı, aslında o kişinin hissesidir. Hissenin büyüklüğü, hak sahibinin kooperatifteki payı oranında değişir.
Kooperatif hissesi kavramı, özellikle son dönemlerde alım satımlarda da kullanılmaya başlandığı için kafa karışıklığı yaratmaktadır. Mantık olarak bir arazi hissesi ile aynıdır. Şöyle açıklayalım. Bir arazi 10 kardeş arasında 10’a bölünürse, her kardeşin 1 hissesi var demektir. Ahmet isimli bir kardeş, kendi hissesini Mehmet isimli kardeşe satarsa, Mehmet’in arazide 2 hissesi olur.
Kooperatif hisseleri de bu şekildedir. Kooperatifler, kuruluşları itibariyle birçok kişinin (en az 7 kişi olmak kaydıyla) bir araya gelerek oluşturduğu yapılardır. Örnek verelim 20 kişi bir araya gelip bir konut kooperatifi kurdular. Bir arsa aldılar. Bu alınan arsanın üzerine 20 dairelik bir bina inşa edecekler. İnşaat bittiğinde ise herkese 1 ev düşecek. Bu durumda herkesin 1 adet hissesi var demektir. Herkes inşat bitene kadar her ay, 1 hisse başına düşen parayı öder. İnşaat bittiğinde ise kura yöntemiyle kendi evinin sahibi olur.
Kooperatif Hissesi Satılır mı?
Evet satılabilir ya da devredilebilir. Önceki örnek üzerinden gidelim. 20 kişilik bu kooperatif grubunda, diyelim ki 2. Yılın sonunda bir kişi özel sebeplerden dolayı çekilmek istedi. Kendi hissesini dışarıdan birisine satabilir ya da devredebilir. Kooperatifin o satılan 1 kişilik hissesi, artık yeni sahibinin olur. Hisseyi alan kişi, kendisinden önceki hisse sahibi gibi her ay payına düşen miktarı ödemeye devam eder.
Kooperatifte Birden Fazla Hisse Alınabilir mi?
Eğer ana sözleşmede bu madde eklenmişse, evet, kooperatifte birden fazla hisse alınabilir. Bir kişi 3 hisse alıp, aldığı hisselerin hepsinin payı öderse, inşaat bittiğinde 3 adet dairenin sahibi olur.
Bir Koopreratif Hissesine Birden Fazla Kişi Ortak Olabilir mi?
Bir kooperatif hissesine birden fazla kişi ortak olabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Ancak birden fazla ortağın, kendi arasında bir kişiyi temsilci olarak seçip kooperatife bildirmek zorundadır. Kişiler kendi aralarında kooperatif hissesine dair anlaşma imzalayabilirler.
Tüzel Kişiler Kooperatiflere Ortak Olabilir mi?
Eğer aksi yönde bir madde bulunmuyorsa, tüzel kişiler de kooperatif hissesi sahibi olabilirler. Bunda bir sakınca yoktur.
Kooperatif Hisseli Hobi Bahçesi Nedir?
Son zamanlarda karşılaştığımız sorulardan birisi de kooperatif hisseli hobi bahçeleri ile alakalıdır. Bu durum aslında basittir. Bir kooperatif hobi bahçesi alır ve hobi bahçesini hisselere böler. Kendi üyeleri de bu hisselerin sahibi olurlar. Kooperatif hisseli hobi bahçesi de budur.
Yine buna benzer olarak kooperatif hisseli tapular ya da arsalar da aynı mantıkta ilerler. Kooperatifler sadece ev yapmakla kalmazlar, uygun yasalar çerçevesinde alım satım da yapabilirler. Bu da kooperatif hisseli hobi bahçesi, arsa, tapu gibi terimlerin ortaya çıkmasına sebep olur.