Ev Alma Yöntemleri Nelerdir?
Ev alma yöntemleri birkaç farklı alternatiften oluşur. En yaygını kredi yöntemi ile ev almaktır. Ancak kredi çekmeden de ev alabilirsiniz. Gelin birlikte ev alma yöntemlerine bakalım.
Ev Sahibi Olmak
Toplumdaki herkes kirada oturmak yerine başını sokacak kendinin bir evinin olmasını ister. Bunun için gece gündüz demeden çalışarak biriktirdiği birikimler ile alabileceği evinin hayalini kurar. İnsanların ev alabilmeleri için izleyebilecekleri çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemleri anlatmaya çalışalım.
Hangi yöntemler ile ev alınır?
- Banka Kredisi İle Ev Almak
- Faizsiz, Katılım Yöntemiyle Ev Almak
- TOKi Aracılığı İle Ev Almak
- Kooperatif Usulü Ev Almak
1. Banka Kredisi ile Ev almak
Türkiye’de ev sahibi olmak için tercih edilen yöntemlerden biri banka kredisi ile ev alma yöntemidir. Banka kredilerinde aylık ve yıllık olarak farklı oranlarda faiz uygulanır. Konut kredisinde en fazla taksit sayısı 120 ay yani 10 aydır. Konut kredisi deyince Mortgage Kredisi de akla gelmektedir. Amerika’da yaygın olan bu sistem Türkiye’de tam anlamı ile uygulanamamaktadır. Mortgage sisteminde ev kredilerinin ödemesi daha uzun vadeli olup, 30 yıla kadar çıkabilmektedir. Ancak Türkiye’de en fazla 10 yıl süre ile konut kredisi verilmektedir.
2. Faizsiz, Katılım Yöntemiyle Ev Almak
Konut alırken faize bulaşmadan ev almak isteyenlerin tercihlerinden biri de faizsiz olarak işleyen, katılım yöntemiyle ev almak oluyor. BDDK lisansına sahip tasarruf finansman şirketleri aracılığı ile gerçekleştirilen katılım yöntemiyle ev alma, altın günü sistemine benzemektedir. Kredi tutarının belirlenen vadeler ile ödeneceği bu sistemde, peşinatlı ödeme, ara ödeme gibi çeşitli seçeneler mevcuttur. Bu ödeme yöntemlerine göre kurada çıkma ihtimaliniz değişebiliyor.
3. TOKi Aracılığı İle Ev Almak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ihtiyaçlara yönelik ülke genelinde çeşitli konutlar yapmaktadır. Daha çok orta gelir ve alt gelir gruplarına yönelik konutlar inşa eden TOKİ’den ev sahibi olabilmek için üzerinize kayıtlı bir tapunun bulunmaması gerekiyor. Konutlara yapılacak başvuru şartlarını taşıyan kişilerin ilk başvurusunun ardından hak sahipliği kurası çekilmektedir. Bu kurada ismi çıkan kişiler, TOKİ tarafından belirlenen konut peşinatını anlaşmalı bankaya yatırarak, kalan taksitlerini evine oturmaya başlayınca yine aynı bankaya ödemeye devam eder. TOKİ konutlarına yılda iki kez enflasyon oranlarında ya da TOKİ’nin belirleyeceği oranda zam yapılmaktadır.
4. Kooperatif Usulü Ev Almak
Konut sahibi olabilmenin bir diğer yöntemi de kooperatiflerdir. Türkiye’de hem belediyeler tarafından hem de özel firmalar tarafından konut kooperatifleri yapılmaktadır. Ödeme koşulları banka kredilerine göre daha cazip olan konut kooperatiflerinde, hak sahibi olduğunuz zaman evinizi çıkmamış olsa dahi ödemeleriniz başlar. Bir kooperatife ilk kuruluş aşamasında yazılabileceğiniz gibi, çıkmış hissesini satan birinden hissesini alarak da ortak olabilirsiniz.
Kooperatif ile ev almanın avantajları nelerdir?
Kooperatif aracılığı ile ev almanın, kredi kullanarak ya da diğer sistemlere göre birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:
- Maliyeti kredilere göre çok daha uygundur.
- Özel harç ve damga vergisinden muaf olursunuz.
- Evinizin ya da hissenizin ödemesi devam etse dahi hakkınızı bir başkasına devredebilirsiniz. Kredi ile ya da TOKİ ile alınan evler, borç bitene kadar bir başkasına satılamamaktadır.
- Kooperatif hisseleri noterlerde resmi olarak devredilebilir. Bunda bir engel bulunmamaktadır.
- Kooperatif ile ilgili kararlarda, siz de söz sahibi olabilir, taksit artışlarına müdahale edebilirsiniz.
Banka kredilerinin çok yüksek olduğu günümüzde, konut kooperatifleri ev alabilmek için en iyi alternatiflerden biri olarak görülüyor.
Konut yapı kooperatifi ile ev almaya dair her şeyi anlattığımız yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Saniye Avgın
Merhaba, kooperatif usulü ev alma ile ilgileniyorum. Evlerinizle ilgili detaylı bilgi almak istiyorum. Whatsaptan ulaşabilirsiniz.
09/01/2024