Ev Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev satın almak herkesin hayali. Birçok kişi için de hayatı boyunca yapılmış en büyük harcama kalemi ev almaktır. Genel olarak da hayatımızda sadece bir defa ev alırız. Bir defa alacağımız ve hayatımız boyunca yaşayacağımız yeri seçerken de dikkatli olmamız gerekir. Bu yazıda tecrübelerimizden yola çıkarak sizlere ev satın alırken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.
Tamamlanmamış Ev Alırken Dikkatli Olun
Tamamlanmamış ya da inşaat halinde ev almak kimi zaman avantajlı olabilir. Tamamlanmamış ev satın alırken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Örneğin bir evin mutfak tezgahı takılmamış, banyosu tamamlanmamış olabilir. Bunlar normaldir ve sonradan takılacağı size söylenebilir. İşte evin eksik kalan bu yerlerinin parasının ödendiğinden ve sözleşmelerinin yapıldığından emin olun. Gerekirse yüklenici firmalarla görüşün. Ev sahibinden ilgili parçaların faturalarını isteyebilirsiniz, işçilik masraflarının ödendiğini gösteren bir belge talep edebilirsiniz. Bunlar, ileride size problem çıkarmaması adına önemli ayrıntılardır.
Ev alırken dikkat edilecek bir diğer husus da evin orijinal projesine göre dizayn edildiğinden emin olmaktır. Örneğin evin projesinde balkon olması gereken yerde oda varsa (odayı büyütmek için balkon küçültülmüş olabilir) imar müdürlüğünden ceza yersiniz. Ödediğiniz ceza ile de kurtulmazsınız, evi eski haline getirmeniz de gerekecektir. Evi projedeki haline getirmek, ödeyeceğiniz cezadan daha pahalı olabilir.
Evin projedeki gibi olup olmadığı nasıl öğrenilir?
Evin projede yazdığı gibi olup olmadığından emin olmak için, tapuya gidin ve evin son tasdikli projesini isteyin. Bu projeyi sizin anlamanız zor, hatta imkansız olabilir. Bu yüzden bir mimardan yardım alın. Mimara projenizi götürüp evinizi ve binanızı gösterin. Değişiklik yapılıp yapılmadığını anlayacak ve size söyleyecektir.
Evin kaçak olup olmadığı konusunda iyice emin olun
Bazen ekspertiz raporu da alsanız, tapu işlemlerini de yapsanız, hatta eviniz sıfır olmasına rağmen elektrik, su, doğalgaz gibi şeyler bağlanmış bile olsa yapı kaçak olabilir. Ev almadan önce bunun araştırmasını çok iyi yapmalısınız. Ülkemizde ara ara bu yapılara af geldiği doğrudur. Hatta kimi yerlerde bazı kaçak yapılara müdahale edilmediği de söylenmektedir ancak yine de kaçak evde oturmak yasal değildir. En önemlisi, evi es kaza satın alırsanız, başkasına satmanız imkansız hale gelir.
Evin kaçak olup olmadığı nasıl öğrenilir?
Satın almak istediğiniz evin kaçak durumda olup olmadığını öğrenmek için öncelikle belediyeye gitmeniz gerekir. Belediye arşivinden evinizin imar işlem dosyasını isteyin. Bu imar işlem dosyasında evinizle ilgili yapılan önceki işlemleri kontrol edebilirsiniz. Evin ceza alıp almadığını kontrol edin. Bu sayede ev ile ilgili tüm bilgileri rahatlıkla edinmiş olursunuz.
Dairenin Teknik Yeterliliklerine bakın
Bir diğer husus ise dairenin teknik yeterlilikleridir Yani dairenizin içindeyken kendi kendinize kontrol edebileceğiniz durumlardır. Bunun başında elektrik, su ve gaz gibi saatlerin kontrolü gelir.
Tüm bunların eski borçlarına bakın. Temiz olduklarından emin olun. Eski faturaları görebiliyorsanız, yüklü miktarda fatura çıkmış mı diye kesinlikle göz gezdirin. Eğer yüklü miktarda ödeme varsa bunun sebebini sorun ve araştırın.
Dış kapı çok önemlidir
Daire dış kapıları en önemli parçalardandır. Genelde fiyat olarak da pahalı oldukları için sağlam olup olmadıklarına emin olun. Örneğin dış kapı kasası duvarla boşluksuz bir şekilde birleşmiş mi, kontrol edin. Kasa kapatıp açarken tam oturmalı. Kapıyı kilitleyip açarken problem yaşanmamalı, sallanma ve oynama olmamalı. Kapı kapalıyken parmağınızla hafifçe iterek kapının oynama yapıp yapmadığını kontrol edin.
Mutfak dolapları
Mutfak dolaplarının sağlamlığını kontrol edin. Köşeşlerinde kırık çizik var mı, montajı düzgün mü diye bakın. Mümkünse bir su terazisi koyarak dolapların düz olup olmadığını kontrol edin. Lavabo altındaki dolaptan su sızıntısı olmuş mu diye bakın. Eksik raf var mı kontrol edin. Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi için ayrılan yerler yeterince geniş mi diye kontrol edin. Yeni beyaz eşyaların bazı modelleri eskilerinden daha büyük olabiliyor. Mutfaktaki ilgili yerler uyumlu mu diye kontrol edin.
Seramik ve parkeler
Alacağınız evin parkeleri, seramik ve fayanslarına dikkat edin. Parkelerde kararma veya kabarma var mı yok mu kontrol edin. Fayansların derzleri düzgün doldurulmuş mu diye bakın.
En önemli ayrıntılardan birisi de, kullanılan parkenin hala tedavülde olup olmadığıdır. Evde kullanılan parke, kolay bulunan parkeyse bu evi bir adım öne geçirir. Çünkü parkenize bir şey olursa parça alarak değişim sağlanabilir. Bazı parkeler çok orijinal olabiliyorlar ve tedavülden kalmışlarsa aynısını bulmak çok zor olabiliyor.
Duvar ve pencereler
Duvarlarda çatlak, açılma, boyada dökülme var mı, duvarlardan herhangi birinde nem ya da rutubet izi var mı diye mutlaka kontrol edin. Nem ya da rutubet izi varsa binanın su tesisatlarından birinde sızıntı olabilir. İleride başınızı ağrıtabilir. Dışarı bakan pencere kenarlarında akıntı kiri var mı diye de mutlaka bakın.
Pencereler özelinde ise kapalıyken arada boşluk olup olmadığı konusuna dikkat edilmelidir. Isıcamların özellikle kenarlarında kırık çizik var mı diye de ayrıca bakılmalıdır.
Zemin Etüdü ve sağlamlık
Türkiye olarak deprem bölgesinde yaşıyoruz. Nereden ev alırsanız alın zemin etüdü ve sağlamlık raporlarınızı isteyin. En çok kullanılan “Bu evin altı kayalık” sözü, maalesef çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor. Ayrıca yaygın bir görüş olan, “Ev sağlam olmasa müteahhit burada oturmaz” lafı da maalesef son depremde gösterdi ki doğru değil. Bu konuda çok katı olun ve tüm bilgileri isteyin.
Genel şeyler
Evlerde dükkan üstleri ve yanları risklidir. İlk etapta market, tuhafiyeci gibi dükkanlar zararsız görünebilir ancak unutmayın ki dükkanlar el değiştirebiliyorlar. Bir süre sonra yanınızdaki ya da altınızdaki dükkana işi gereği gürültü yapmak zorunda olan bir esnaf gelebilir.
Güneş gören evleri tercih edin. Atalarımız güneş girmeyen eve doktor girer demişler. Güney cephe olmasa bile en azından gün doğumu ya da gün batımı saatlerinde güneş gören ev her zaman tercih sebebidir.
Duvar kalınlıklarına dikkat edin. Özellikle ses yalıtımına son dönemlerde pek dikkat edilmiyor ve bu komşular arasında problem yaratabiliyor.
Mümkünse otoparkı olan bir ev tercih edin. Her geçen gün araç sayısı artmakta ve park yeri bulmak gitgide zorlaşmaktadır.
Sonuç
Ev almak hayatımızda verdiğimiz en önemli kararlardan birisidir. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Umarım bu yazıda sizlere faydası dokunacak bilgiler verebilmişizdir. Ev alma konusunda kararsızsanız ya da nasıl ev alacağınızı bilmiyorsanız Ev alma yöntemleri adlı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bunun haricinde buraya tıklayarak da Kooperatif ev almakla ilgili her şey adlı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.