Elit Boğaziçi

Elit Boğaziçi modern ve çağı yakalayan tasarımıyla ev sahiplerine geniş ve ferah bir yaşam alanı sunmaktadır. Ankara'nın yükselen değerinde yeni ve rahat bir yaşam sürmek isteyen herkesi beklemektedir.

Pınarbaşı Mah. Beşiktaş Sok. No:17/5 Keçiören-ANKARA
Tel: 0538 681 39 43 - 0542 575 41 04

bilgi@elitbogazici.com

© 2021 Powered by Fez Digital
İfrazlı Arsa Nedir?

İfrazlı Arsa Nedir?

Bu yazımızda ifrazlı arsa nedir sorusuna kısa ve öz bir şekilde yanıt bulmaya çalışacağız. Özellikle inşaat sektöründe olanların ya da bu sektör hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği tabirlerden birisi ifrazlı arsa. İfrazlı arsa kavramını öğrenmeden önce hızlıca Arazi ve taşınmaz mal kavramlarını açıklamamız gerekiyor.

Arazi ve Taşınmaz Mal Nedir?

Arazi, herkesin bildiği gibi üzerinde herhangi bir yapı veya tesis bulunmayan, sadece doğal yapıları (taş, ağaç, bitki örtüsü vb.) barındıran toprak parçasıdır. Taşınmaz mal ise, yasal olarak belli bir sahibi olan arsa, ev, arazi, dükkan, bina, bağımsız bölüm gibi gayrimenkul niteliğinde olan her şeydir.

İfrazlı Arsa Nedir?

İfraz, bir taşınmaz malın parçalara bölünmesi işlemidir. Bu taşınmaz mal arsa, arazi, ev ya da dükkan olabilir. Dolayısıyla, ifrazlı arsa, bir arsanın ifraz yoluyla iki veya daha parçaya bölünmüş olması sonucu oluşan arazidir. Bu işlem genellikle arsa sahiplerinin miras bölüşümü veya ticari yatırım kararı alması sonucu gerçekleşir.

Örneğin dededen kalma bir arsa var. Bu arsa normalde 4 kişiye kalan bir miras olsun. Bu mirasçılardan ikisi bu arsaya bir bina dikmek istiyor. Diğer iki kişiden birisi bahçe olarak kullanmak istiyor. Kalan bir kişi de dükkan yapmak istiyor. İşte bu arsa, bu şekilde parçalara ayrılıp bölüşüldüğünde, bu arsa ifrazlı arsa olmuş olur.

İfrazlı Arsaların Özellikleri Nelerdir?

İfrazlı arsalar genelde diğer arsalardan daha küçük ve daha düşük değere sahiptir. (İstisnalar bulunur) Bununla birlikte ifrazlı arsaların birçok avantajı da bulunur. Örneğin, daha küçük parçalara bölündükleri için erişmesi daha kolay hale gelirler ve bu nedenle daha çok müşeriye hitap ederler. Ayrıca tecrübelerimizden edindiğimiz kadarıyla ifrazlı arsaların imar planları diğer arsalara nazaran daha derli topludur. Kullanıma daha uygundur ve ticari açıdan daha kullanışlı olabilmektedir.

İfrazlı Arsaların Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır?

İfrazlı arsaların alım satım işlemleri aynı diğer taşınmaz malların alım satımı gibi yapılır. Öncelikle arsa sahibi ifrazlı arsayı satılığa çıkarır. Daha sonra alıcılar tekliflerini verirler ve ilgili yerin noterinde sözleşme yaparak tapı devri gerçekleşir.

İfrazlı Arsa Yatırımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İfrazlı arsaya yatırım yapmak, tüm yatırımlar gibi risklidir. Burada karar yatırımı yapacak kişiye aittir. Ancak bir ifrazlı arsa yatırımı yaparken bazı konulara dikkat edilmelidir.

Bunlardan ilki, arsanın bulunduğu bölgenin gelişim potansiyelidir. Bu, herkesin bildiği bir konudur.

İkinci olarak, arsanın imar planı ve kullanım alanına dikkat edilmelidir. Arsanın hangi amaçlarla kullanılabileceği, imar planının nasıl belirlendiği gibi konular çok önemlidir. Çevresi olarak belirlenen bir arsayı bina kurmak için alırken, bu iznin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekilir.

Bunun için tapu kaydında ifrazlı arsa olarak belirtilip belirtilmediğini kontrol etmelisiniz. İfrazlı arsalarda her bir parçanın ayrı bir tapu kaydı vardır. Bu yüzden her bir parçanın ayrı ayrı yapılandırma izninin bulunması gerekiyor. Bu nedenle ifrazlı arsa almadan önce parsellerin yapılandırma izinlerini kesinlikle kontrol etmelisiniz.

Ek olarak ifrazlı parçanın bulunduğu bölgedeki imar durumu ve alınacak olan parçanın üzerinde hangi yapıların bulunduğuna da dikkat edilmelidir. Yapılandırma izni, belediye izinleri gibibelgelerin tam ve doğru olması da ayrıca önemlidir.

Son olarak ifrazlı arsa alırken ödemeniz gereken vergiye de dikkat etmelisiniz. Ödenmesi gereken vergi, alınan arsanın büyüklüğüne ve tapu işlemlerine göre de değişiklik gösterebilir. Bu tarz bilgileri vergi dairesinden alabilirsiniz.

İfrazlı arsa alırken en çok tavsiye edilen nokta, bir avukat ya da bilirkişiden profesyonel yardım almaktır. Arsanın kullanım alanları, kimi zaman açık ve net belirtilmemiş olabilir. Bu da sade vatandaşı yanıltabilir. Bu yüzden bu işlerde uzman bir profesyonelden yardım almak en mantıklı seçenektir.